Kuskus z czarną fasolą

    Kuskus z czarną fasolą

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1136 osób

    Sałatka, która się świetnie sprawdzi na imprezy. Doprawiona kolendrą i kuminem, ma orientalny smak. Resztki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 i 1/4 szklanki (300 ml) bulionu drobiowego
    • 1 szklanka (175 g) suchego kuskusu
    • 3 łyżki (50 ml) oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 8 cebulek dymek, posiekanych
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 1/4 szklanki świeżej kolendry
    • 1 szklanka (170 g) kukurydzy
    • 2 puszki (po 400 g) czarnej fasoli, odsączonej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W garnku zagotować bulion i dodać kuskus. Przykryć garnek, zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut.
    2. W dużej misce wymieszać oliwę z sokiem z limonki, octem winnym i kuminem. Dodać cebulkę, paprykę, posiekaną kolendrę, kukurydzę i fasolę. Wymieszać (najlepiej potrząsając miską).
    3. Kuskus przemieszać widelcem, aby rozbić grudki, jeśli powstały. Dodać do miski z fasolą i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    4. Podawać od razu lub wstawić do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis