Pasta serowa z suszonych pomidorów i pesto

    Pasta serowa z suszonych pomidorów i pesto

    1polubienie
    8godz.45min.


    Zrobione przez 44 osoby

    Jest to niesamowita pasta serowa. Czerwień suszonych pomidów i zieleń pesto sprawiają, że jest to piękna przystawka w okresie świąt Bożego Narodzenia. Udekorować prażonymi orzeszkami pinii i liśćmi bazylii. Podawać z krakersami.

    Składniki
    ilość porcji: 52 

    • 4 ząbki czosnku, obrane
    • 65 g (1,5 szklanki) świeżych liści bazylii
    • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
    • 35 g (1/4 szklanki) orzeszków pinii
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 620 g serka śmietankowego
    • 20 g (1/4 szklanki) tartego parmezanu
    • 150 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
    • 85 g (1/3 szklanki) koncentratu pomidorowego
    • 170 g masła
    • 0 sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.45min. 

    1. Posiekać czosnek w blenderze lub robocie kuchennym. Dodać bazylię, sok z cytryny, orzeszki pinii i oliwę i dobrze razem zmiksować. Dodać 1/3 szklanki serka śmietankowego i parmezan i rozbić wszystko na gładką masę. Przełożyć do średniej wielkości miski.
    2. Ponownie używając blendera lub robota, posiekać niezbyt drobno suszone pomidory, dodać pastę pomidorową i 1/3 szklanki serka śmietankowego i zmiksować na gładką masę.
    3. Włożyć 2 szklanki serka śmietankowego i masło do miski i za pomocą ręcznego miksera ubić na puszysty krem. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Lekko posmarować tłuszczem tortownicę wielkości około 1,5 litra i wyłożyć folią plastikową tak, by jej końce wystawały poza krawędzie tortownicy.
    5. Równomiernie rozprowadzić na dnie przygotowanego naczynia 3/4 szklanki białej pasty serowo-maślanej. Na to położyć warstwę czerwoną z połowy pasty z suszonych pomidorów, a następnie warstwę zieloną z połowy pasty pesto. Powtórzyć układanie warstw, a na koniec położyć znów biały krem serowo-maślany. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin lub na noc.
    6. Ostrożnie odwrócić tortownicę na duży talerz lub paterę i usunąć plastikową folię. Podawać z krakersami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis