Prosta galareta drobiowa

    Prosta galareta drobiowa

    Zapisz do ulubionych
    4godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Świetna galaretka na przystawkę, nie za tłusta, lekka. Ja ją podaję z chrzanem lub z musztardą i świeżym chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 cały kurczak
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 2 liście laurowe
    • 5 ziaren pieprzu
    • sól
    • 2 łyżki żelatyny
    • 4 ząbki czosnku
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.45min. 

    1. Kurczaka umyć, odkroić nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka, dodać wody. Cebulę przekroić na pół i dodać do garnka. Marchew też przekroić na pół i dodać do garnka. Posolić, dodać pieprz i ziele. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę, przykryć i gotować przez ok. 1,5 godziny.
    2. Wyjąć kurczaka. Bulion przecedzić i wlać z powrotem do garnka. Bulion powinien być dość słony, bo podczas stygnięcia straci nieco tego słonego smaku.
    3. Obrać kurczaka z mięsa i drobno je posiekać. Posiekane mięso włożyć do małych miseczek.
    4. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić aby spęczniała. Następnie dodać nieco ciepłego bulionu i wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Dodać to do garnka z bulionem i podgrzać, ale nie zagotować.
    5. Drobno posiekać czosnek i natkę. Marchewkę z bulionu pokroić w plasterki lub w kostkę. Posypać kurczaka w miseczkach czosnkiem i pietruszką, dodać marchewkę i zalać wszystko gorącym bulionem.
    6. Wstawić do lodówki aby stężała.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis