Pieczona kasza jęczmienna

    Pieczona kasza jęczmienna

    4polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 310 osób

    Prosty dodatek do dań: pieczona kasza jęczmienna z pieczarkami, pietruszką i orzeszkami piniowymi. Zamiast piniowych można dodać orzechy włoskie. Niesamowicie pyszne źródło cennych składników dla wegetarian!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 50 g masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 szklanka (200 g) kaszy jęczmiennej perłowej
    • 1/2 szklanki (70 g) orzechów piniowych (lub włoskich)
    • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 1/2 szklanki (50 g) posiekanych pieczarek
    • 1/2 szklanki natki pietruszki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki pieprzu
    • 400 ml bulionu warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.25min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Na patelni stopić masło, dodać cebulę, kaszę i orzeszki. Smażyć na średnim ogniu, stale mieszając, aż kasza się lekko przyrumieni.
    3. Dodać dymkę, pieczarki i pietruszkę. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 2 l. Dodać bulion i wymieszać.
    4. Piec przez 75 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis