Meksykańska kiełbasa chorizo domowej roboty

    Meksykańska kiełbasa chorizo domowej roboty

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Meksykańskie chorizo trochę się różni od swojej hiszpańskiej kuzynki, ale jest równie smaczna i ostra. Można ją używać do dań jak każdą inną pikantną kiełbasę, albo użyć mięso do tacos.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 -10 kiełbasek

    • ok. 15 suszonych papryczek chili
    • 5 ziaren ziela angielskiego i 5 goździków
    • 60 ml octu jabłkowego
    • 1 kg łopatki wieprzowej, schłodzonej i pokrojonej w 2 cm kostkę
    • 200 g słoniny, schłodzonej i pokrojonej w 2 cm kostkę
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżka oregano
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1/2 łyżeczki nasion kuminu
    • 1 jelito wieprzowe, moczone w wodzie przez 30 minut, a następnie porządnie wypłukane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Usunąć łodyżki i nasiona z papryczek chili. Moczyć w gorącej wodzie aż zmiękną (ok. 30 minut). Uwaga: zawsze umyj ręce po dotykaniu papryczek chili!
    2. Rozgnieść ziele i goździki w moździerzu.
    3. Odcedzone papryczki przełożyć do blendera, dodać ocet i dobrze zmiksować.
    4. Zmielić mięso razem ze słoniną posługując się zimną maszynką do mięsa z sitkiem o średnich oczkach.
    5. Do mięsa dodać pastę z chili, czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać rękoma (ok. 2-3 minuty).
    6. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (ale nie dłużej niż na noc).
    7. Nałożyć jelito na średni lejek do nadziewania kiełbas i zacząć wyciskać mięso przez lejek tak, aby trochę zaczęło wystawać za lejek. Zawiązać koniec jelita.
    8. Wyciskać mięso podtrzymując kiełbaskę drugą ręką. Na koniec zawiązać drugą końcówkę jelita.
    9. Zakręcając kiełbaską oddzielać jedną od drugiej. Za każdym razem zmieniać kierunek rotacji.
    10. Ponakłuwać kiełbaski aby w trakcie gotowania uciekało z nich powietrze.

    Rada:

    Zamiast ziela angielskiego w ziarnach można dodać 1/8 łyżeczki mielonego, a zamiast całych goździków - 1/4 łyżeczki mielonych.

    Zobacz jak to zrobić!

    Meksykańska kiełbasa chorizo
    Meksykańska kiełbasa chorizo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis