Panierowany bakłażan

    Panierowany bakłażan

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 141 osób

    Bakłażan panierowany w płatkach ziemniaczanych, a następnie zapiekany w piekarniku. Od dnia, gdy po raz pierwszy spróbowaliśmy tej metody, nie jemy już bakłażanów w innej formie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 55 g masła
    • 1 średni bakłażan obrany i pokrojony na plastry grubości 1,5 do 2 cm
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/8 łyżeczki pieprzu
    • 50 g (1 szklanka) płatków ziemniaczanch na błyskawiczne purée (może być purée w proszku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 220°C. W czasie gdy się nagrzewa, wstawić do niego płytkie naczynie do pieczenia i roztopić w nim masło.
    2. W małej misce roztrzepać jajko z solą i pieprzem. Maczać plastry bakłażana w jajku, a następnie obtaczać w płatkach ziemniaczanych. Układać panierowane plastry w ciepłym naczyniu z masłem.
    3. Piec około 20 minut, aż będą miękkie, odwracając raz po 10 minutach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis