Pierożki

    Pierożki

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Takie pierożki można nadziać różnym farszem np. jabłkami z cynamonem czy kapustą z grzybami.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 70 ml mleka
    • 1 łyżka oleju
    • 3/4 łyżki smalcu
    • 2 dag drożdży
    • cukier do smaku
    • 30 dag mąki
    • sól
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • 30 dag twarogu
    • 2 krople olejku pomarańczowego
    • kwasek cytrynowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mleko, olej i smalec podgrzewamy. Z utartymi z cukrem drożdżami wlewamy do mąki ze szczyptą soli i 1 cukrem waniliowym. Wbijamy jajko. Wrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Farsz: twaróg mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i olejkiem, doprawiamy kwaskiem i cukrem.
    3. Odrywamy kawałki cista, spłaszczamy. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni C .

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis