Sałatka z cukinii z czerwoną cebulą

    Sałatka z cukinii z czerwoną cebulą

    Zapisz do ulubionych
    52min.


    Zrobione przez 5 osób

    Bardzo smaczna sałatka z cukinii i cebuli. Poza tym znajdują się w niej jeszcze przyprawy i zioła, więc jest tania i prosta!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 800 g młodej cukinii
    • 1/2 czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
    • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
    • 1 łyżka drobno posiekanej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 52min. 

    1. Cukinię (wraz ze skórką) pokroić na cieniutkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Pominąć miękki środek z pestkami.
    2. W garnku zagotować wodę. Cebulę włożyć na sitko lub durszlak i zanurzyć w gotującej wodzie na 1 minutę, a następnie dobrze opłukać pod zimna wodą i odstawić aby odciekła.
    3. Do garnka z gotująca wodą dodać cukinię i gotować przez 30 sekund. Po tym czasie natychmiast odcedzić i włożyć do miski z bardzo zimną wodą.
    4. Cukinię potrząsnąć lub delikatnie wymieszać aby się równomiernie schłodziła.
    5. Odcedzić i odstawić aby ostygła.
    6. Do miski włożyć odcedzoną cukinię i cebulę. Posiekane zioła wymieszać z oliwą, solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny. Polać tym cukinię i odstawić na 30 minut do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis