Cukinia faszerowana sosem bolognese

    Cukinia faszerowana sosem bolognese

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Prosty przepis na cukinię, w którym można wykorzystać resztki sosu bolognese z poprzedniego dnia, albo użyć sosu ze słoika.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża cukinia
    • oliwa z oliwek
    • kilka łyżek sosu bolognese
    • sól i pieprz
    • 1-2 pomidory pokrojone w grube plastry
    • starty żółty ser do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrapać nasiona łyżeczką i wyrzucić je. Wydrapać łyżeczką miąższ i wymieszać z sosem bolońskim.
    2. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć cukinię z sosem. Przykryć patelnię i smażyć około 10 minut, aż cukinia zmięknie.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Włożyć wydrążone cukinie i napełnić ciepłym farszem. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć plasterkami pomidora i posypać żółtym serem.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis