Krem do chleba z białej czekolady i pistacji

    Krem do chleba z białej czekolady i pistacji

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeżeli chcesz spróbować czegoś wyjątkowego, krem z białej czekolady jest dla Ciebie. Nie znajdziesz go w żadnym sklepie! W naszym przepisie proponujemy połączenie białej czekolady z naturalnymi pastami orzechowymi, które nie tylko nadadzą Twojemu kremowi ciekawego aromatu, ale i koloru.

    Patiserka Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoiczek 350 g

    • 85 g masła 83% tłuszczu lub 20 g masła klarowanego
    • 140 g callebaut W2NV - biała kuwertura
    • 25 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    • 30 g cukru inwertowanego
    • 50 g pâte amande - pasta z migdałów
    • 70 g callebaut pistachio - pasta z pistacji
    • 20 g mycryo - masło kakaowe
    • 10 g truskawki texturas - liofilizowana truskawka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

      Przygotowanie masła klarowanego

    1. Podgrzej w rondelku na średnim ogniu masło, aż do całkowitego roztopienia. Sitko wyłóż ręcznikiem papierowym. Odcedź na sitku roztopiony tłuszcz od białej piany. Po zastygnięciu masła klarowanego nie trzeba przechowywać w lodówce, ponieważ białko zostało oddzielone od tłuszczu.
    2. Roztapianie czekolady w mikrofalówce

    3. W kuchence mikrofalowej roztop 140 g białej czekolady. Użyj kilku cykli po 10-30 sek. o mocy 800-1000 W i mieszaj pomiędzy nimi.
    4. Przygotowanie kremu z białej czekolady i pistacji

    5. Do płynnej czekolady dodaj 25 g oleju, 20 g masła klarowanego, 30 g cukru inwertowanego, 50 g pasty migdałowej, 70 g pasty pistacjowej i 20 g masła kakaowego.
    6. Przelej wszystkie składniki do blendera. Miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę i składniki dobrze się połączą.
    7. Przelej krem do miski i mieszaj od czasu do czasu, aż temperatura masy spadnie do 23°C. Dodaj 10 g truskawek liofilizowanych. Wszystko wymieszaj i przełóż do worka cukierniczego. Napełnij słoik, miseczkę lub inny pojemnik.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Patiserka.pl

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis