Paluszki z kurczaka z sezamem i słodkim sosem

    Paluszki z kurczaka z sezamem i słodkim sosem

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 96 osób

    Pieczone paski kurczaka zanurzone w majonezie z gorczycą, a następnie obtoczone w ziarnie sezamowym z okruchami krakersów. A do tego sos majonezowo-miodowy do maczania. To doskonała przekąska na letnie spotkania towarzyskie.

    Składniki
    ilość porcji: 11 

    • 235 ml (1 szklanka) majonezu
    • 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
    • 2 łyżeczki gorczycy
    • 60 g (1 szklanka) pokruszonych maślanych krakersów
    • 70 g (1/2 szklanki) ziarna sezamowego
    • 900 g pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    • Sos
    • 235 ml (1 szklanka) majonezu
    • 2 łyżki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    2. W płytkim talerzu lub w misce wymieszać 1 szklankę majonezu ze sproszkowaną cebulą oraz gorczycą i odstawić. W osobnej misce połączyć pokruszone krakersy z nasionami sezamu. Piersi kurczaka pokroić w paski o około 1 cm szerokości.
    3. Paski mięsa zanurzać w majonezie, a następnie obtaczać w pokruszonych krakersach z sezamem. Ułożyć pokryte panierką mięso w jednej warstwie na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 18 minut, aż wypływający sos stanie się przejrzysty.
    5. Wymieszać 1 szklankę majonezu z miodem i podawać w małej miseczce jako sos do maczania upieczonych paluszków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis