Cukinia faszerowana ricottą

    Cukinia faszerowana ricottą

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lubię eksperymentować z faszerowaną cukinią. Tym razem zrobiłam ją z serem ricotta, czosnkiem, oregano i bazylią. Fajnie smakuje jako lekka przystawka.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 średnie cukinie, najlepiej żółte
    • oliwa z oliwek
    • 250 g sera ricotta
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 1 mały pęczek świeżego oregano
    • 1 mały pęczek świeżej bazylii
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem lub oliwą.
    2. Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrapać łyżką pestki. Posmarować po wierzchu oliwą i włożyć do naczynia żaroodpornego.
    3. Piec przez 15-20 minut, aż będzie ją można łatwo przebić widelcem.
    4. W międzyczasie wycisnąć czosnek i drobno posiekać zioła. Wymieszać z ricottą, doprawić solą i pieprzem.
    5. Napełnić serkiem cukinie i piec jeszcze przez 20 minut, aż serek się będzie gotował. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis