Crumble z pigwą

    Crumble z pigwą

    Zapisz do ulubionych
    4dni4godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten deser najlepiej smakuje na ciepło. Można go przed podaniem podgrzać w mikrofalówce. Pigwę się najpierw gotuje z przyprawami, a potem zapieka pod warstwą "kruszonki" z płatków owsianych. Proste i pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 cytryny
    • 1 do 1,5 kg pigwy
    • 1/2 laski cynamonu
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 80 g zimnego masła
    • 100 g mąki
    • 115 g brązowego cukru
    • 50 g płatków owsianych
    • szczypta soli
    • 2 szczypty gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 4dni4godz.  ›  Gotowe w: 4dni4godz.30min. 

    1. Cytryny umyć i osuszyć. Dwie cytryny obrać obieraczką do warzyw i wycisnąć z nich sok. Skórkę i sok wymieszać w rondelku z niewielką ilością zimnej wody.
    2. Pigwy umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki i od razu wkładać do garnka z cytryną aby nie ściemniały.
    3. Dodać pół laski cynamonu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 30-40 minut, aż pigwa da się łatwo przebić nożem.
    4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    5. Pigwę odcedzić na sitku i odstawić aby dobrze odciekła. Usunąć cynamon i skórkę z cytryny.
    6. Umyć i wytrzeć ostatnią cytrynę. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
    7. Wymieszać pigwę z sokiem i skórką z cytryny, dodać mielony cynamon. Rozłożyć równomiernie w naczyniu żaroodpornym.
    8. Masło pokroić w małą kostkę i szybko wymieszać z pozostałymi składnikami aby powstała kruszonka. Wyłożyć na pigwę i wstawić na 1 godzinę do rozgrzanego piekarnika, aż będzie lekko rumiane na wierzchu.
    9. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa ", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis