Mus korzenny z pigwy

    Mus korzenny z pigwy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 29 osób

    Dżem z pigwy z dodatkiem przyprawy do piernika. Chciałam zrobić coś z pigwy innego niż zwykły dżem i wpadłam na taki pomysł. Wyszło pysznie!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 średnie słoiczki

    • 3,5 kg pigwy
    • sok z cytryny
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 opakowanie przyprawy do piernika
    • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
    • 400 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Pigwę obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Teraz pigwy zostało ok. 2,5 kg. Natychmiast włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniała.
    2. Wrzucić pigwę do dużego garnka o grubym dnie, dodać przyprawę do piernika i sok pomarańczowy. Gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli będzie za gęsta, dodać trochę wody lub soku pomarańczowego.
    3. Dopiero na ostatnie 15 minut gotowania dodać cukier.
    4. Gorący mus nakładać do wysterylizowanych słoików i mocno zakręcić. Przechowywać w zimnym miejscu (najlepiej w lodówce).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis