Tarta z pigwą i bezą

    Tarta z pigwą i bezą

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli lubisz słodkie ciasta, dodaj do pigwy więcej miodu, albo więcej cukru do bezy.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Kruchy spód
    • 60 g zimnego masła
    • 3 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 jajko
    • 200 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Wierzch
    • 4 duże pigwy
    • 4 łyżki miodu
    • 4 goździki
    • skórka starta z 1/2 cytryny
    • 2 łyżki brandy
    • 2 łyżki rodzynek, umytych i osuszonych
    • 100 g posiekanych migdałów
    • Beza
    • 3 białka
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka sucharków startych na tarce

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić od lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Tortownicę wysmarować tłuszczem.
    3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę tak, aby powstał brzeg wysoki na 3 cm. Piec przez 15 minut, wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
    4. Pigwę obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Włożyć do garnka, dodać goździki, miód, skórkę z cytryny i odrobinę wody i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut, aż pigwa zmięknie.
    5. Odcedzić pigwę, dodać brandy, rodzynki i migdały, wymieszać i wyłożyć to na podpieczony spód.
    6. Ubić białka na sztywno z cukrem pudrem. Dodać starte sucharki i wymieszać. Wyłożyć na pigwę i piec jeszcze przez 10-15 minut, aż beza będzie lekko rumiana.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa ", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis