Sos grzybowy z żółtkiem

    Sos grzybowy z żółtkiem

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Do sosu grzybowego dodaję żółtko, bo wtedy jest bardziej aksamitny i wykwintny. Świeże zebrane przez nas leśne podgrzybki, czy maślaki, to ulubione i najlepsze grzyby na gęsty, aromatyczny sos. Przygotowanie go nie wymaga szczególnych umiejętności, a efekt zachwyci najbardziej wybredne podniebienie.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g masła
    • ok. kilograma świeżych grzybów oczyszczonych, wypłukanych i pokrojonych w dość grube paski (maślaki dodatkowo obieramy ze skórki)
    • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W rondlu o dnie odpornym na przypalanie roztapiamy masło, wrzucamy grzyby i lekko solimy.
    2. Gdy zaczną się gotować dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu ok. pół godziny, by cebula zmiękła a grzyby były ugotowane. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewamy małą ilością wody.
    3. W śmietanie roztrzepujemy żółtko. Do śmietany dodajmy trochę sosu i mieszamy, aby się zahartowała.
    4. Do grzybów dodajemy śmietanę zahartowaną odrobiną sosu, sól i pieprz do smaku. Gotowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis