Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

    Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

    9polubień
    25min.


    Zrobione przez 131 osób

    Prosta zupa krem z dyni, ale o nietypowym smaku, bo "po tajsku" - pikantna, z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową. Smakuje wspaniale!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 25 g masła
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 4 szalotki, posiekane
    • 2 małe (świeże) papryczki chili, posiekane
    • 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 350 ml mleczka kokosowego
    • 475 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
    • 1 pęczek bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W średnim garnku rozgrzać oliwę i masło. Dodać czosnek, szalotki, chili i trawę cytrynową i smażyć, aż zaczną wydzielać aromaty. (Uważać, aby czosnek się nie przysmażył!)
    2. Dodać bulion, mleczko kokosowe i dynię. Zagotować. Gotować aż dynia zmięknie.
    3. Zmiksować zupę i podawać udekorowaną listkami bazylii.

    Zobacz jak to zrobić!

    Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
    Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis