Klasyczna wątróbka drobiowa z jabłkiem

    Klasyczna wątróbka drobiowa z jabłkiem

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjny sposób przyrządzenia wątróbki. Najpierw panierowana, potem smażona z cebulką i jabłkiem. Prosty i smaczny obiad.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 30 dkg wątróbki drobiowej
    • 2-3 łyżki oleju
    • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 kwaśne jabłko, pokrojone na małe kawałki
    • kilka łyżek wody
    • sos sojowy (opcjonalnie)
    • Do panierowania
    • 1 łyżka mąki
    • 3 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Oczyszczamy wątróbkę i kroimy na małe kawałki (takie na raz do buzi).
    2. W woreczku foliowym mieszamy mąkę z bułką tartą i wrzucamy wątróbkę. Potrząsamy woreczkiem, by panierka ładnie przywarła do wątróbki.
    3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wątróbkę.
    4. Zdejmujemy ją z patelni, na którą wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości lekko podlewając wodą, by szybciej zmiękła.
    5. Gdy cebula jest miękka i lekko zrumieniona, dodajemy jabłka i lekko przesmażamy aby zmiękły. Dodajemy wątróbkę, podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotowe.
    6. Można doprawić danie odrobiną sosu sojowego, jeśli lubimy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    1

    Ja dodałbym jeszcze listek laurowy i ziele angielskie. Poprawia smak a przepis sam w sobie prosty i dobry. Taka jest najlepsza. - 20 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis