Orzeźwiająca salsa ogórkowa

    Orzeźwiająca salsa ogórkowa

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 164 osoby

    Świetny sposób na wykorzystanie wszystkich ogórków z ogródka! Mocny akcent, jaki daje papryczka jalapeño, a także skropienie wszystkiego sokiem z limonki uwydatnia świeżość ogórków i nadaje salsie orzeźwiającego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 średnie ogórki bez nasion obrane i posiekane
    • 2 średnie posiekane pomidory
    • 75 g (1/2 szklanki) posiekanej zielonej papryki
    • 1 świeża papryczka jalapeño (lub czuszka) bez nasion, bardzo drobno posiekana
    • 1 mała posiekana cebula
    • 1 ząbek rozdrobnionego czosnku
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
    • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 340 g chipsów z tortilli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W średniej wielkości misce wymieszać ogórki, pomidory, paprykę, jalapeño, cebulę, czosnek, sok z limonki, natkę pietruszki, kolendrę, koperek i sól. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z chipsami z tortilli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis