Wątróbka drobiowa

    Wątróbka drobiowa

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Proste, smaczne danie, do polubienia dla tych, którzy twierdzą,że jej nie lubią. Wątróbka drobiowa panierowana i smażona z cebulką. Dodaję ketchup, bo smakuje mi bardziej niż dodawane czasem jabłko.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 30 dkg wątróbki drobiowej
    • 2-3 łyżki oleju
    • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki ketchupu
    • kilka łyżek wody
    • sos sojowy (opcjonalnie)
    • Do panierowania
    • 1 łyżka mąki
    • 3 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Oczyszczamy wątróbkę i kroimy na małe kawałki (takie na raz do buzi).
    2. W woreczku foliowym mieszamy mąkę z bułką tartą i wrzucamy wątróbkę. Potrząsamy woreczkiem, by panierka ładnie przywarła do wątróbki.
    3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wątróbkę.
    4. Zdejmujemy ją z patelni, na którą wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości lekko podlewając wodą, by szybciej zmiękła.
    5. Gdy cebula jest miękka i lekko zrumieniona na patelnię wraca wątróbka. Teraz solimy, pieprzymy i dodajemy ketchup. Mieszamy. Gotowe.
    6. Można doprawić danie odrobiną sosu sojowego, jeśli lubimy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis