Żeberka pieczone

    Żeberka pieczone

    6polubień
    10godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pieczone żeberka wieprzowe to nieskomplikowane danie, smaczne, niedrogie i pożywne. Smakuje najlepiej z ziemniakami, kiszoną duszoną kapustą z dodatkiem czerwonej papryki, lub surówkami z kapusty.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg żeberek wieprzowych pokrojonych w paski wzdłuż kości
    • Marynata
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 2 łyżki majeranku
    • 2 łyżki kminku
    • 2 łyżki papryki w proszku
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    • 3 ziarna ziela angielskiego, zgniecione
    • pokruszony liść laurowy
    • 2-3 łyżki oleju
    • sól lub 2-3 łyżki wegety

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz.15min. 

    1. Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy razem z olejem i nacieramy żeberka. Pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc w lodówce, aż mięso przejdzie aromatem przypraw.
    2. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
    3. Układamy żeberka w naczyniu do pieczenia (lub w blaszce wyłożonej alufolią) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na 1/2 godziny.
    4. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 1,5 godziny. Jeśli potrzeba w czasie pieczenia podlewamy żeberka wodą, by się nie przypaliły i nie wyschły na wiór.
    5. Uwaga: Dobrze jest w momencie, gdy zmniejszamy temperaturę pieczenia, przykryć mięso folią aluminiową, a na ostatnie 15-20 minut odkryć, by się przyrumieniło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis