Sandwich lodowy z marcepanu na bazie crème diplomat

    Sandwich lodowy z marcepanu na bazie crème diplomat

    1polubienie
    9godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sandwicze lodowe zachwycają swoją oryginalnością i formą podania. Lody umieszczone pomiędzy dwoma ciasteczkami to prawdziwy hit wśród mrożonych deserów. Możesz konsumować je kiedy chcesz i jak chcesz, bez stolika i talerzyka.

    Patiserka Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasteczka
    • 50 g cukru muscovado
    • 50 g cukru pudru
    • 165 g masła
    • 35 g callebaut pecan (pasta z orzechów pekan)
    • 5 g esencji waniliowej
    • 1 jajko
    • 220 g mąki pszennej
    • 35 g krokantu pistacjowego
    • Masa lodowa
    • 60 g żółtka
    • 60 g cukru
    • 15 g mąki pszennej 500
    • 15 g skrobi kukurydzianej
    • 5 g esencji waniliowej
    • 250 g mleka 3,2%
    • Dodatkowo
    • 70 g marcepanu
    • 150 g śmietany 36% tłuszczu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +7godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 9godz. 

      Przygotowanie ciasteczek:

    1. Do misy miksera wsyp 50 g cukru muscovado i 50 g cukru pudru. Dodaj 165 g masła i utrzyj tablerówką (płaskim mieszadłem). Do utartego cukru z masłem dodaj 35 g pasty z prażonych orzechów pekanowych – Callebaut Pecan, 5 g esencji waniliowej i całe jajko. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę.
    2. Do masy dodaj 220 g mąki pszennej i 35 g krokantu pistacjowego. Wszystkie składniki wymieszaj do otrzymania jednolitego ciasta. Wstaw ciasto do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
    3. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na porcje ważące około 25 g każda, zrób z nich kulki i równomiernie rozpłaszcz na kółka o średnicy około 7 cm. Ciastka piecz przez 12 minut. Po upieczeniu zostaw na kratce do schłodzenia.
    4. Przygotowanie Crème Pâtissière:

    5. W misce zmieszaj 60 g żółtka, 60 g cukru, 15 g mąki pszennej, 15 g skrobi kukurydzianej i 4-5 g esencji waniliowej. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstej pasty w intensywnie żółtym kolorze.
    6. W rondelku zagotuj 250 g mleka. Pastę w misce zalej częścią gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę mleka i wymieszaj aż do otrzymania jednolitego płynu. Mleko z pastą przelej ponownie do rondelka, wymieszaj i zagotuj do bąblowania. Podczas gotowania płyn zgęstnieje i będzie miał konsystencję gęstego budyniu. Krem zdejmij z ognia, przelej do miski.
    7. Przygotowanie Crème Diplomat:

    8. W misce przygotuj 200 g Crème Pâtissière, dodaj 70 g marcepanu w kawałkach. Krem budyniowy z marcepanem zblenduj na gładką masę.
    9. W misie miksera ubij 150 g śmietany na półsztywno. Krople spadające z mieszadła muszą zostawać na powierzchni piany.
    10. Do masy marcepanowej dodaj część ubitej śmietany, wymieszaj i dodaj pozostałą część śmietany. Delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników, aż krem będzie gładki. Przełóż krem do worka cukierniczego i chłodź w lodówce około 30 minut, aż stężeje.
    11. Składanie lodów i dekoracja:

    12. Do formy na lody sandwich włóż na dno ciastka. Na ciastka wyszprycuj schłodzony krem aż do wypełnienia całej formy. Krem przykryj delikatnie drugim ciastkiem. Formę schowaj do zamrażarki na 6 godzin. Po tym czasie lody będą dostatecznie schłodzone. W kuchence mikrofalowej upłynnij niewielką ilość ulubionej czekolady i przygotuj posypkę. Zamocz loda w płynnej czekoladzie i obsyp posypką zanim czekolada stężeje. Tak przygotowane lody można wstawić do ekspozytora.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Patiserka.pl

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis