Risotto z suszonymi grzybami

    Risotto z suszonymi grzybami

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta potrawa pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 5 dag suszonych grzybów
    • 1 cebula
    • 3 łyżki oliwy
    • 8 dag masła
    • 30 dag ryżu arborio
    • 1/2 l bulionu grzybowego z kostki
    • sól
    • pieprz
    • 100 ml białego wytrawnego wina
    • 8 dag startego parmezanu
    • kilka gałązek natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Grzyby zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy (zachowując wodę) i drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy.
    2. Cebulę obieramy i siekamy. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy połowę masła. Szklimy cebulę. Następnie wsypujemy ryż i mieszając, podgrzewamy około 2 minuty na małym ogniu.
    3. Do ryżu dodajemy grzyby razem z wodą. Gotujemy 10 minut, stopniowo wlewając bulion. Wlewamy wino i jeszcze 5 minut gotujemy. Doprawiamy. Mieszamy z pozostałym masłem. Posypujemy parmezanem i listkami natki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis