Pasztet z wątróbki z pieczarkami

    Pasztet z wątróbki z pieczarkami

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny pasztet z wątróbki - można użyć drobiowej albo wołowej. Wątróbkę i pieczarki się smaży, a następnie miksuje, więc nie ma przy tym za dużo pracy. Można dodać łyżkę brandy do smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g pieczarek
    • 2 łyżki masła
    • 2 cebule, posiekane
    • 400 g wątróbki (wołowej lub drobiowej)
    • olej roślinny do smażenia
    • sól i pieprz
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 0,5 szklanki śmietany
    • 70 g masła (stopić)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle i odstawić.
    2. Osobno podsmażyć pokrojoną wątróbkę z cebulą. Dodać kolendrę, sól i pieprz.
    3. Wątróbkę z całą zawartością patelni przełożyć do blendera. Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować. Następnie dodać pieczarki i chwilę miksować, ale tak, aby pozostały kawałeczki grzybów.
    4. Przełożyć pasztet do foremek, a na wierzch wlać stopione masło. Wstawić do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis