Gulasz z wątróbki wołowej

    Gulasz z wątróbki wołowej

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty sos z wątróbki wołowej, który podaję z kluskami, makaronem albo plackami ziemniaczanymi. Zwykle robię go więcej i starcza na dwa dni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g wątróbki wołowej
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła
    • 1 liść laurowy
    • 2-3 ziarnka pieprzu
    • sól do smaku
    • 3 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wątróbkę umyć, oczyścić z żyłek i pokroić w paski. Opanierować w mące.
    2. Na patelni rozgrzać masło i smażyć wątróbkę ok. 10 minut.
    3. Dodać liść laurowy, pieprz i sól. Wlać 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KrzysztofHiszpanSułek
    0

    Prostota. Ale jeszcze musze poczekac na ocene mojego wybrednego syna. - 18 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis