Wątróbka wołowa pieczona w mleku

    3 godz. 50 min

    Wątroba wołowa może być bardzo krucha i soczysta, jeśli się ją odpowiednio upiecze. Najlepsza jest pieczona właśnie w mleku. To bardzo tani, prosty obiad z kilku składników, a wszystkim smakuje.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 kg wątroby wołowej
    • 500 ml mleka
    • sól i pieprz
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +3godz. moczenie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Wątróbkę umyć kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a następie zalać wodą i odstawić na 5 minut.
    2. Odlać wodę, a wątróbkę zalać mlekiem tak, aby była nim całkiem przykryta. Odstawić na 3 godziny.
    3. Wyjąć wątróbkę z mleka, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem, w którym się moczyła.
    4. Piec w 180°C przez 40 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)