Szybki pasztet z wątróbki

    Szybki pasztet z wątróbki

    4polubienia
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszny i prosty pasztet z wątróbki drobiowej. Wystarczy ją usmażyć z cebulką i czosnkiem (i odrobiną ziół), a później zmiksować i pasztet gotowy!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g wątróbki drobiowej
    • 3 małe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
    • 200 g gęstej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wątróbkę oczyścić z żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
    2. Na patelni roztopić masło i smażyć cebulę przez 5 minut, na koniec dodając czosnek. Dodać wątróbkę i smażyć, mieszając, przez około 10 minut.
    3. Dodać gałkę muszkatołową, kolendrę, sól i pieprz. Dodać śmietanę i gotować jeszcze przez 5 minut.
    4. Zmiksować porządnie w blenderze i przełożyć do foremki lub ceramicznej miseczki. Przykryć folią i wstawić do lodówki.

    Rada:

    Dla innego smaku można dodać suszone śliwki albo trochę brandy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis