Prosty i szybki pasztet z wątróbki

    Prosty i szybki pasztet z wątróbki

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smaczny pasztet z wątróbki drobiowej, bez pieczenia! Robi się go bardzo szybko i bardzo łatwo. W sam raz na kanapkę na kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 500 g wątróbki drobiowej
    • 1-2 cebule
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szczypty nasion kolendry
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1/2 szklanki białego wina
    • 100 ml śmietany
    • 100 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Cebulę pokroić w kostkę.
    2. Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Oprószyć solą.
    3. Dodać wątróbkę, zwiększyć ogień i smażyć ok. 10 minut.
    4. Doprawić solą i pieprzem, dodać kolendrę i gałkę muszkatołową. Smażyć jeszcze przez minutę.
    5. Dodać wino i smażyć przez kilka minut, aż alkohol wyparuje. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
    6. Wątróbkę wraz z sosem zmiksować w blenderze.
    7. Przełożyć do ceramicznej lub szklanej miseczki.
    8. Stopić 100 g masła i wlać na wierzch pasztetu w miseczce. Wstawić do lodówki.
    9. Dzięki dodatkowi masła na wierzchu pasztet nie obeschnie i będzie dłużej świeży.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis