Wątróbka wołowa z marchewką

    Wątróbka wołowa z marchewką

    1polubienie
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty przepis na wątrobę wołową duszoną z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym. Tani i smaczny obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg wątroby wołowej
    • olej roślinny do smażenia
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wątrobę umyć i oczyścić z żyłek. Pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem.
    2. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać wątróbkę i smażyć jeszcze chwilę.
    3. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć przez 10 minut.
    4. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką i śmietaną. Rozcieńczyć wodą i dodać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i w razie potrzeby dodać więcej wody, aby powstał sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić przez 10 minut pod przykryciem.

    Rada:

    Wątróbka będzie jeszcze smaczniejsza jeśli do sosu dodamy nieco białego wina lub sherry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis