Pieczarki w oliwie

    Pieczarki w oliwie

    Zapisz do ulubionych
    4dni25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pieczarki marynowane w oliwie. Można je już jeść po kilku dniach, ale najlepiej smakują po 2 tygodniach. Można je przechowywać maksimum 4 miesiące.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g pieczarek
    • 250 ml octu winnego
    • 750 ml wody
    • 1 pęczek koperku, drobno posiekany
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • Oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +4dni marynowanie  ›  Gotowe w: 4dni25min. 

    1. Pieczarki oczyścić, najlepiej wilgotną ściereczką, odkroić suche końcówki nóżek.
    2. W garnku zagotować wodę z octem. Dodać koperek, tymianek, liść laurowy i grzyby. Gotować przez 5 minut.
    3. Zdjąć z ognia, przykryć garnek i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić grzyby i odstawić aby całkowicie ostygły.
    4. Nakładać grzyby do wysterylizowanych słoików i wkładać pomiędzy nie plasterki czosnku. Wlać tyle oliwy, aby przykryła grzybki.
    5. Szczelnie zamknąć słoiki i postawić w ciemnym, chłodnym miejscu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis