Grzybki marynowane z ziołami

    Grzybki marynowane z ziołami

    Zapisz do ulubionych
    3dni45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Delikatne opieńki, podgrzybki lub borowiki, marynowane w oliwie z dodatkiem tymianku i koperku. Uwaga - nie należy ich przechowywać w lodówce, bo oliwa mocno zgęstnieje. Lepiej je trzymać w spiżarni lub innych chłodnym miejscu.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 słoiki

    • 500 ml białego octu winnego
    • 1 kg grzybów (opieńki, podgrzybki, prawdziwki)
    • 1 łyżeczka nasion kopru (ogrodowego, nie włoskiego)
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka rozgniecionego czarnego pieprzu
    • 1 duży liść laurowy
    • 2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1 duży pęczek koperku
    • Oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3dni odstawienie  ›  Gotowe w: 3dni45min. 

    1. W garnku zagotować ocet z 1 l wody. Dodać nasiona kopru, sól, pieprz, liść laurowy i tymianek.
    2. Grzyby umyć i oczyścić. Jeśli są duże - poprzekrawać. Wrzucić do zalewy i gotować przez 15 minut.
    3. Koperek dobrze umyć i osuszyć.
    4. Grzyby odcedzić i ostudzić. Ponakładać do wysterylizowanych słoików, a pomiędzy grzybki powtykać gałązki kopru.
    5. Zalać grzybki oliwą tak, aby je przykryła. Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    Przepis dobry ale brakuje jednej istotnej rzeczy. Długość gotowania grzybów do zamarynowania. Kurki - około 15 minut; podgrzybki, prawdziwki - około 25 minut; itd. - 22 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis