Red velvet cake

    Red velvet cake

    14polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 26 osób

    To krwisto czerwone ciasto pięknie się prezentuje z białym kremem z serka śmietankowego. Pochodzi z USA, gdzie od lat jest podawane na wszelkie okazje, urodziny, przyjęcia rodzinne itp. Proste w wykonaniu i niezawodne!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort o średnicy 23 cm

    • 280 g mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka soli
    • 110 g masła
    • 250 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 225 ml maślanki
    • 1 łyżka czerwonego barwnika do żywności w żelu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka octu 5%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wymieszać mąkę z kakao i solą.
    2. Zmiksować masło, dodać połowę cukru i zmiksować. Dodać resztę cukru i miksować jeszcze przez minutę - dwie.
    3. Dodać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu.
    4. Dodać wanilię, wymieszać, a następnie po trochu dodawać mąkę z kakao, dobrze miksując za każdym razem.
    5. Wlać maślankę i barwnik, zmiksować na gładkie ciasto.
    6. Wysmarować masłem 2 tortownice o średnicy 23 cm. Dna wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do do 180°C.
    7. W małej miseczce szybko wymieszać ocet z sodą i dodać do ciasta. Zmiksować.
    8. Nałożyć ciasto po równo do blaszek wyrównać wierzch. Piec przez 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku.
    9. Lekko przestudzić w blaszkach, a następnie wyjąć z blaszek i odstawić by ciasta całkiem ostygły.
    10. Przełożyć ciasta kremem z serka śmietankowego. Wierzch i boki również posmarować kremem, udekorować z wierzchu według upodobania - np. pokruszonymi resztkami upieczonego ciasta.

    Krem z serka śmietankowego

    Najlepszy krem do przełożenia i dekoracji tego tortu to krem z serka śmietankowego - po przepis kliknij tutaj !

    Zobacz jak to zrobić!

    Red velvet cake
    Red velvet cake
    Krem z serka śmietankowego
    Krem z serka śmietankowego

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    Przepis świetny! Zrobiłam ciasto i było tak pyszne, że zniknęło w 15 min w czteroosobowej rodzinie! Ja dodałam niechcący trochę więcej kakao, więc moje jest trochę ciemniejsze, ale nie ma znaczenia, bo to było najlepsze ciasto jakie zrobiłam. - 02 paź 2014

    MariaKozub
    autor:
    0

    ciasto -owszem ,dobre ,ale z tym kakaem -to niestety ,nie jest kolor czerwony.Piekłam drugie wg tego samego przepisu ale bez dodatku kakao i efekt? cudowne ,smaczne i czerwone ... - 02 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis