Ogórkowy dip indyjski „raita”

    Ogórkowy dip indyjski „raita”

    4polubienia
    3godz.15min.


    Zrobione przez 114 osób

    Ta chłodna, orzeźwiająca sałatka jest wspaniałym dodatkiem do dwóch potraw - marokańskiego kuskusu oraz tadżinu z baraniny. Należy ją zrobić wcześnie rano i wstawić do lodówki, aby smaki i zapachy dobrze się ze sobą wymieszały i zharmonizowały. Można dodać więcej świeżej mięty do smaku, ale nie zastępować jej suszoną, bo to po prostu nie to samo.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 długie ogórki, obrane, bez pestek, pokrojone w cienkie plasterki
    • 400 g (2 szklanki) naturalnego jogurtu greckiego
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/4 łyżeczki soli koszernej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Wymieszać razem w misce ogórek, jogurt, sok z cytryny, miętę, cukier i sól. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis