Pad thai z kurczakiem

    Pad thai z kurczakiem

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Chicken pad thai to jedno z typowych dań tajskich. Możecie je teraz przyrządzić w domu jeśli tylko zaopatrzycie się w przyprawy: sos rybny, pastę tamaryndową i pastę krewetkową. Można je znaleźć w sklepie z żywnością orientalną albo w internecie. Spróbujcie to ugotować, bo warto!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 285 g makaronu ryżowego
    • 4 łyżki miękkiego brązowego cukru
    • 120 ml sosu rybnego
    • 80 ml sosu sojowego
    • 5 łyżek pasty tamaryndowej
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 350 g kurczaka pokrojonego w cienkie paski
    • 180 g twardego tofu pokrojonego w kostkę
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżka pasty krewetkowej
    • 3 jajka
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 100 g prażonych orzeszków ziemnych
    • 150 g kiełków sojowych
    • 1 limonka pokrojona w kliny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. moczenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Makaron zalać wodą i moczyć aż zmięknie - ok. 15 minut.
    2. Wymieszać cukier z sosem sojowym, sosem rybnym i pastą tamaryndową.
    3. W woku rozgrzać olej na dość dużym ogniu. Dodać kurczaka i tofu. Mieszać, aż kurczak się usmaży (ok. 5 minut).
    4. Dodać czosnek i pastę krewetkową, wymieszać.
    5. Gotować przez 2 minuty, a następnie dodać odcedzony makaron i sos. Gotować, mieszając, aż makaron będzie miękki (3-5 minut).
    6. Odsunąć makaron na jedną stronę woka. Na drugą stronę woka wbić jajka, rozmieszać i smażyć jak jajecznicę, aż się zetną. Wymieszać jajka z makaronem.
    7. Nakładać na talerze i udekorować szczypiorkiem, kiełkami i orzeszkami. Dodać po kawałku limonki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pad thai z kurczakiem
    Pad thai z kurczakiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis