Jesienna tarta

    Jesienna tarta

    4polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Francuski quiche, w Polsce częściej nazywany po prostu tartą, to połączenie pysznego kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem i jajeczno-śmietanowym sosem. Aby upiec tartę, nie potrzeba wiele czasu. Mamy też dużą dowolność w doborze składników. Najlepiej wybrać te sezonowe, świeże. We wrześniu świetnie nadadzą się do tego cukinia i papryka.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • Kruche ciasto
    • 1 i 3/4 szklanki mąki
    • 1 jajko + 1 żółtko
    • szczypta soli
    • 3 łyżki zimnej wody
    • papier do wypieków Jan Niezbędny
    • Nadzienie
    • 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
    • 1 mała papryka czerwona
    • 1 mała papryka zielona
    • 2 średnie pieczarki
    • 1 duża cukinia
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki śmietany
    • 1/2 szklanki mleka
    • sól, pieprz
    • pół łyżeczki ostrej papryki
    • świeże zioła
    • garść tartego, żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Przygotowujemy kruche ciasto: wszystkie składniki łączymy w misce. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.
    2. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto w okrągły kształt, formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7 – 8 minut w piekarniku w 190ºC.
    3. Na podpieczonym cieście rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę), paprykę oraz pieczarki.
    4. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu.
    5. Przygotowujemy masę: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy zioła. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem.
    6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.

    Wskazówka:

    Aby przygotować kruche ciasto w stylu śródziemnomorskim – o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, można zastąpić masło 125 ml oliwy z oliwek, a zimną wodę 2 – 4 łyżkami letniej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis