Maślaki marynowane

    Maślaki marynowane

    1polubienie
    3godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te marynowane grzybki mają dodatek gorczycy, liścia laurowego i ziela angielskiego, więc są niezwykle aromatyczne!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczki

    • 1 kg maślaków
    • 1 łyżka soli
    • 1 liść laurowy na każdy słoik
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
    • 1 cebula
    • 2 szklanki wody
    • 100 ml octu 5%
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. moczenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez 1-2 godziny. Dobrze odcedzić. Jeśli są duże - pokroić na mniejsze kawałki.
    2. Zalać grzyby zimną wodą w garnku. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę i gotować przez 10 minut.
    3. Odcedzić na durszlaku, a następnie włożyć do czystego garnka ze świeżą, zimną wodą, dodać 1 łyżkę soli i znów doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut i odcedzić.
    4. Przygotować wysterylizowane słoiki. Na dnie każdego słoika umieścić liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i trochę gorczycy. Włożyć do środka grzyby.
    5. Cebulę drobno posiekać. Przygotować marynatę: zagotować w rondelku 2 szklanki wody, dodać cebulę, cukier, ocet i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5-10 minut.
    6. Zalać grzyby marynatą i zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 30 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis