Pierogi z kapustą kiszoną

    Pierogi z kapustą kiszoną

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pierogi z kapustą, ale bez grzybów ani innych dodatków. To taka najprostsza wersja, która wymaga naprawdę mało pracy.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 5 szklanek mąki
    • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
    • 2 jajka
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • szczypta soli i cukru
    • Farsz
    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 2 duże cebule
    • 100 g oleju lub smalcu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

      Ciasto:

    1. W misce wymieszać 3 szklanki mąki z ciepłą wodą i jajkami. Dodać sól cukier i olej. Dobrze wymieszać, a następnie dodać pozostałą mąkę i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić.
    2. Farsz:

    3. Drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na smalcu (najlepiej) lub na oleju. Dodać odciśniętą i posiekaną kapustę. (Uwaga, jeśli kapusta jest bardzo kwaśna dobrze jest ją wcześniej przepłukać pod wodą.)
    4. Smażyć na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka i lekko przyciemni kolor. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    5. Ciasto rozwałkować na cienkie koło i wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć po łyżce farszu i sklejać brzegi. Gotowe pierogi odkładać na oprószoną mąką stolnicę i przykryć ściereczką by nie obeschły.
    6. W dużym garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi i gotować ok. 5 minut. Wyciągać łyżką cedzakową, polać stopionym masłem.
    7. Podawać z przysmażoną cebulką lub ze śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis