Tarta z gruszkami i budyniem

    Tarta z gruszkami i budyniem

    2polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna tarta na kruchym spodzie z gruszkami i kremem budyniowym. Gruszki gotuje się najpierw z białym winem, a później skrapia amaretto, dzięki czemu mają wspaniały smak. Gruszki nie mogą być twarde, ale też nie aż tak miękkie żeby się rozpadły w gotowaniu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 okrągła blaszka

    • Spód
    • 115 g zimnego masła
    • szczypta soli
    • 275 g mąki pszennej
    • Budyń
    • 1 budyń śmietankowy
    • 40 g cukru
    • 500 ml mleka
    • Dodatkowo
    • 3 jędrne gruszki
    • 100 g + 50 g cukru
    • 125 ml białego wytrawnego wina
    • skórka starta z 1/2 cytryny
    • 20 ml likieru Amaretto

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Masło posiekać dość drobno. Mąkę, sól i masło zmiksować w malakserze. Dodać łyżkę lodowatej wody i miksować, aż ciasto zbije się w kulę.
    2. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami grubej folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Ciasto musi mieć średnicę o 2-3 cm większą niż średnica tortownicy lub formy do tarty. Formę wysmarować masłem, włożyć ciasto, utworzyć brzegi, a wystające ciasto odkroić. Wstawić do zamrażarki.
    3. Budyń ugotować wg. instrukcji na opakowaniu, dodając 40 g cukru i 500 ml mleka. Odstawić do ostygnięcia.
    4. Do rondelka włożyć gruszki, dodać 500 ml wody, wino, 100 g cukru i skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i mieszać, aby cukier się rozpuścił.
    5. Gdy gruszki nieco przestygną, obrać je ze skórki i przekroić na połówki. Wykroić gniazda nasienne. Włożyć z powrotem do rondla i gotować przez 15 minut, odwracając 1-2 razy, aż będzie można je przekłuwać nożem. Odstawić aby ostygły.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    7. Gruszki odcedzić i pokroić w cienkie plasterki.
    8. Na kruchy spód w foremce wyłożyć zimny budyń, a na budyniu ułożyć gruszki, np. zaczynając ślimaczek od środka.
    9. Amaretto wymieszać z 50 g cukru i skropić tym gruszki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut, a następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 190 stopni C i piec jeszcze przez 30-35 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni.
    10. Wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez 5 minut. Następnie odkroić od brzegów foremki i pozostawić, by ciasto całkowicie ostygło. Przechowywać w lodówce, ale wyjąć na 30 minut przed podaniem, aby nie było zimne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis