Galareta mięsna

    Galareta mięsna

    2polubienia
    11godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepis na galaretę mięsną, klasyczna polska przestawka. W mojej wersji z nóżek, łopatki i pręgi wołowej.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 nóżki wieprzowe
    • 30 dag łopatki
    • 30 dag pręgi wołowej
    • 4 listki laurowe
    • 10 ziarenek pieprzu
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

    1. Nóżki wieprzowe, łopatkę i pręgę wołową opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą.
    2. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i czosnek i zalewamy wodą na wysokość mięsa.
    3. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu minimum 3 godziny (tak aby mięso było miękkie). 15 minut przed końcem gotowania dodajemy 2 łyżeczki soli.
    4. Mięso wyciągamy, nóżki obieramy ze skóry i tłuszczu a łopatkę i pręgę wołową drobno szatkujemy.
    5. Rozdrobnione mięso układamy do miseczek i zalewamy wywarem z mięs z przyprawami.
    6. Zostawiamy galaretę do ostygnięcia następnie wkładamy ją na co najmniej 8 godzin do lodówki (piwnicy itp.).
    7. Galaretę skrapiamy sokiem z cytryny lub octem i... jemy.

    Rada

    Galareta może być przechowywana w lodówce do tygodnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis