Dżem z dyni

    Dżem z dyni

    2polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekko słodki dżem z dyni z dodatkiem pomarańczy. Pyszny dodatek do niedzielnych śniadań i świetny sposób na przechowanie słodkiej dyni przez zimę.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiczki 0,33 l

    • 1,2 kg twardego miąższu z dyni
    • 600 g cukru białego
    • 2 pomarańcze

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Miąższ z dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Wsypać cukier i odstawić na 2 godziny.
    3. Pomarańcze dobrze wyszorować w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Miąższ pomarańczy pokroić na małe kawałki.
    4. Pomarańcze i dynię przełożyć do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu przez 30-35 minut. Konsystencja powinna być gęsta.
    5. Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis