Marynowane czereśnie

    Marynowane czereśnie

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marynowanych czereśni używam jako dodatku do deserów i ciast nie tylko jako dekoracji. Marynuję je w occie z dodatkiem cukru, goździków i imbiru, dzięki czemu są niesamowicie aromatyczne.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 6 słoiczków 0,33 l

    • 1 kg czereśni (mogą być z ogonkami)
    • 5-6 goździków
    • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
    • Zalewa
    • 1/4 l wody
    • 400 g cukru
    • szczypta soli
    • 1/4 szklanki octu 10%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Czereśnie umyć, osuszyć i przełożyć do wyparzonych słoików.
    2. Do każdego słoika włożyć po 1 goździku i odrobinę imbiru.
    3. Przygotować zalewę: wodę zagotować z cukrem i szczyptą soli, na koniec dodać ocet.
    4. Gorącą zalewą zalać czereśnie, słoiki zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis