Sałatka paprykowo-pieczarkowa

    Sałatka paprykowo-pieczarkowa

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Słodko-kwaśna sałatka a papryki i pieczarek, z dodatkiem cebuli. Sprawdza się jako dodatek do grillowanych mięs.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 -6 słoiczków 0,33 l

    • 2 kg czerwonej papryki
    • 0,5 kg cebuli
    • 450 dkg pieczarek
    • Zalewa
    • 1,5 szklanki wody
    • 1,5 szklanki octu
    • 1 szklanka cukru
    • 1,5 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krótkie paski.
    2. Cebulę obrać, poszatkować w w piórka i przelać wrzątkiem.
    3. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w paski i zblanszować (około 2 minuty).
    4. Pokrojone warzywa gotować w małej ilości wody przez około 15 minut, odcedzić.
    5. Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, solą i cukrem.
    6. Gorące warzywa przekładać do wyparzonych słoików zalać zalewą i szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

    rada

    Czas przygotowania: 1 godz. z podanych proporcji wychodzi: 5

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis