Chrupiące ogórki z papryką

    Chrupiące ogórki z papryką

    2polubienia
    3godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Lekko słodkie chrupiące pikle z ogórków i papryki z dodatkiem chili i cebuli. Są doskonałym dodatkiem do kanapek na ciepło.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 -5 słoików 0,33 l

    • 2 kg małych ogórków
    • 2 papryki (czerwona i zielona)
    • 1/2 czerwonej papryczki chilli
    • 1/4 szklanki soli
    • 25 dkg cebuli
    • Zalewa
    • 1 l wody
    • 1 łyżka soli
    • 250 ml octu 10%
    • 1 szklanka cukru
    • 0,5 łyżeczki gorczycy
    • 3-4 ziarenka pieprzu
    • 2-3 ziarenka ziela angielskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Ogórki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki.
    2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki.
    3. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
    4. Papryczkę chilli pokroić w drobną kosteczkę.
    5. 0,5 litra wody zagotować z łyżką soli, zalać pokrojone warzywa i odstawić na 3 godziny. Po 3 godzinach odcedzić.
    6. Przygotować zalewę: pozostałą wodę zagotować z octem, następnie wsypać cukier, gorczycę, dodać pieprz i ziele angielskie. Mieszać aż cukier się rozpuści i jeszcze chwilę gotować (2-3 minuty).
    7. Poszatkowane warzywa ciasno układać w słoiczkach i zalać zalewą. Słoiczki szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 10 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis