Ogórki marynowane w mikrofalówce

    Ogórki marynowane w mikrofalówce

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 265 osób

    Chcesz mieć szybko smaczne marynowane ogórki? - Wypróbuj mojej prostej metody marynowania ich w kuchence mikrofalowej!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik 700 ml

    • 1 duży ogórek pokrojony w plastry
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
    • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 120 ml (1/2 szklanki) octu (5%)
    • 1/4 łyżeczki nasion selera
    • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Do średniej miski nadającej się do kuchenki mikrofalowej włożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
    2. Gotować w mikrofalówce przez 7 do 8 minut na wysokiej mocy, mieszając dwukrotnie, aż ogórki zrobią się miękkie, a cebula półprzezroczysta.
    3. Przełożyć ogórki wraz z marynatą do wysterylizowanych słoików. Starannie ponakręcać wieczka i poustawiać słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do podania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis