Marynowana faszerowana papryka

    Marynowana faszerowana papryka

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Podane w przepisie porcje są dość spore, ale nie będziecie żałować, że zrobiłyście większe zapasy nadziewanej papryki na zimę.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 12 słoików 1 l

    • 0,5 kg marchwi
    • 10 kg białej kapusty
    • 3 łyżki soli
    • 2 czerwone papryczki chilli
    • 5 kg podłużnej żółtej papryki (można użyć też innych kolorów)
    • 750 ml oleju słonecznikowego
    • 1/2 opakowania pieprzu mielonego
    • 20 ząbków czosnku
    • Zalewa
    • 2 l wody
    • 0,5 szklanki octu 10%
    • 2 łyżki soli
    • liść laurowy
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • kilka łyżek oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Kapustę obierać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i poszatkować. Poszatkowaną kapustę posolić i odstawić na 30-40 minut.
    3. Papryczki chilli umyć, oczyścić z nasionek i pokroić w drobną kostkę.
    4. Kapustę odcisnąć z soku i wymieszać z marchewką, papryczką chilli, olejem i pieprzem.
    5. Podłużne papryki umyć, odkroić wierzch i usunąć gniazda nasienne. Papryki nadziewać farszem z kapusty i układać ciasno w dużych słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 obrane ząbki czosnku.
    6. Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Lekko ostudzić i zalewać słoiki z papryką, na wierzch wlewać po łyżce oleju.
    7. Słoiki zakręcać i pasteryzować 25-30 min.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis