Sałatka na zimę z czerwonej kapusty

    Sałatka na zimę z czerwonej kapusty

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Modra kapusta z jabłkiem i cebulą jest jednym z moich ulubionych dodatków do pieczonych mięs. Taka sałatka na zimę to genialny pomysł!

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 -3 słoiczki 400 ml

    • 4 cebule
    • sól
    • 1 główka czerwonej kapusty
    • 4 jabłka (kwaskowe)
    • Zalewa
    • 1,5 l wody
    • 7 łyżek cukru
    • 130 ml octu 10%
    • 1 łyżka soli
    • 4 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Cebulę obrać i pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 30 minut. Kiedy zmięknie lekko odcisnąć sok.
    2. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wykroić głąb i poszatkować. Poszatkowaną kapustę sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
    3. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    4. Przygotować zalewę: wodę zagotować z cukrem, octem i solą, na końcu dodać olej.
    5. Składniki sałatki wymieszać ze sobą, zalać zalewą, gotować przez 5 minut i przekładać do słoiczków.
    6. Pasteryzować przez 5 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 5 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis