Musztarda pomidorowa

    Musztarda pomidorowa

    2polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pomidorowy musztardowy mus podaję na zimno jako dodatek do mięs zamiast ketchupu. Najlepsze są bardzo dojrzałe pomidory lima.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 -3 słoiczki 0,33 l

    • 2 kg mocno dojrzałych pomidorów
    • 3 cebule
    • 3/4 szklanki wody
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    • 2 łyżeczki octu 10%
    • 1 łyżka musztardy (ostrej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Pomidory sparzyć i zdjąć skórki, pokroić w ćwiartki i przełożyć do rondla.
    2. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, dodać do pomidorów.
    3. Do warzyw dodać: wodę, cukier, sól, pieprz, paprykę i ocet. Składniki gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.
    4. Powstałą masę przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się ziarenek z pomidora.
    5. Do masy dodać musztardę, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
    6. Gorące pomidory wkładać do wysterylizowanych słoiczków i szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 10 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis