Jesienne muffinki z suszoną żurawiną

    Jesienne muffinki z suszoną żurawiną

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Czyli deser idealny na długie, powakacyjne wieczory. Przygotujesz go szybko i niewielkim kosztem. Słodkie muffinki świetnie komponują się z kawą albo gorącą herbatą.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • ok. 300 g mąki pszennej
    • ok. 160 g cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ok. 75 g mlecznej czekolady
    • ok. 75 g gorzkiej czekolady
    • 1 szklanka suszonej żurawiny
    • ok. 80 g roztopionego masła
    • 1 duże jajko
    • 3/4 szklanki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce razem z kawałkami pokrojonej lub startej wcześniej czekolady. Dorzucamy żurawinę.
    2. Roztopione masło, jajko i mleko wlewamy do drugiej miski i dokładnie mieszamy.
    3. Łączymy mokre i suche składniki – pamiętajmy, żeby nie mieszać ich zbyt mocno. Delikatne połączenie składników sprawi, że muffinki idealnie wyrosną.
    4. Ciasto powinniśmy powkładać do specjalnych papilotek – foremek, w których upieką się nasze słodkości. Tradycyjne papilotki możemy jednak zastąpić zwykłym papierem do pieczenia – wystarczy powycinać z niego kwadraty i odpowiednio uformować, a następnie wlać do nich ciasto (trwały papier do pieczenia, który nie podrze się w trakcie formowania, posiada w swojej ofercie m.in. marka Jan Niezbędny).
    5. Muffinki wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 200 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis