Przecier pomidory z całymi pomidorami lima

    Przecier pomidory z całymi pomidorami lima

    2polubienia
    5dni55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sezon na pomidory trwa, nie ma więc potrzeby kupowania pomidorów w puszce! Warto zrobić swoje z zapasem na zimę!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 litrowe słoiki

    • 6,5 kg pomidorów lima
    • 1 łyżeczka soli
    • szczypta pieprzu
    • 4 litrowe słoiki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +5dni odstawienie  ›  Gotowe w: 5dni55min. 

    1. Pomidory myjemy i sparzamy wrzątkiem.
    2. Sparzone pomidory pozbawiamy skóry.
    3. Wybieramy około 8-10 pomidorów, wkładamy do garnka i miksujemy.
    4. Do zmiksowanych pomidorów dodajemy sól i szczyptę pieprzu i dusimy przez 10 minut na małym ogniu.
    5. Pozostałe, obrane ze skórek pomidory układamy do słoików.
    6. Zalewamy sokiem pomidorowym, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 15 minut.
    7. Pomidory będą gotowe do spożycia za 4-5 dni.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    2

    - - 03 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis