Wanilowo-imbirowe marynowane morele

    Wanilowo-imbirowe marynowane morele

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tego pysznego morelowego kompotu używam min. do ciast: sokiem można nasączyć biszkopt. Owoce można też dodać do ciast i deserów.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki 0,5 l

    • 1,5 kg moreli
    • 500 ml wody
    • 5 łyżek octu 10%
    • 4 łyżeczki brązowego cukru
    • 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce
    • 1 laska wanilii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Morele umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki.
    2. W rondlu zagotować wodę z octem, cukrem, imbirem i laską wanilii.
    3. Do marynaty wsypać morele i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
    4. Po ugotowaniu owoce wyciągać łyżką cedzakową i przekładać do wyparzonych słoików.
    5. Zalewę gotować przez kolejne 5 minut i dopełnić nią słoiczki z morelami. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 10 minut.

    Pasteryzacja:

    Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis